Facebook'da Paylaş
Twitter'da Paylaş

Yaşa göre diyet ve beslenme programları

Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için doğru dönemlerde doğru beslenmek gerekmektedir. Sürekli ve bilinçsiz alınan vitamin hapları vücudumuza yarar sağlamak yerine sağlık sorunları açabilir. İnsanların yaşlarına, kilolarına boylarına göre ayrı diyet programları uygulaması gerekmektedir.

Yaşa göre diyet ve beslenme programları, hangi gıdalara ağırlık vermeliyiz sorularını siz okuyucularımız için aşağıda sıraladık.

Çocukluk dönemi:

Çocukluk Dönemi BeslenmeErgenlik döneminden sonra baş gösteren obezite hastalığı son yıllarda çocuklarda da sıkça görülmeye başladı.

Yağ ve şeker oranının fazla olduğu yiyecekler kolay tüketilebilen besinler haline gelmiş ve televizyon ve bilgisayar başında geçirilen hareketsiz zamanlarda üzerine eklenince çocuklar için ciddi sağlık problemleri kaçınılmaz olmuştur.

Bu yaş grubunda yapılan diyetler çocuklarda psikolojik sorunlar yaratmakta olup ailelerin önlemini baştan alıp fazla değil düzenli bir beslenme alışkanlığını çocuğa kazandırmalıdır. Diyet yapmak yerine aşağıda sıraladığımız besinleri düzenli bir şekilde kullanmak daha etkili bir yöntem olacaktır.

5-12 yaş:

Folik asit: Ekmek, böbrek, ciğer ve ıspanakta yeterli miktarda bulunur.
Protein: Hücre ve dokuların tazelenmesi için gereklidir. Et, süt, balık, deniz ürünleri, yumurta, baklagiller ve soya fasulyesinde bolca bulunmaktadır.
Karbonhidrat: Bal, pekmez gibi demir içeren karbonhidrat tüketilmeli. Sebze, meyve, tahıllar, kepekli ekmek ve makarnada bu madde bulunmaktadır.
Yağ ve şeker: Çikolata ve diğer tatlılar haftada bir iki kez kullanılmalı. Patates kızartması iki haftada bir kez ödül olarak yenilmelidir.

12-18 yaş:

Demir: Hızlı büyüme demir eksikliğine yol açıyor. Kırmızı et, ekmek ve lifli gıdalar bolca yenmeli.
Kalsiyum: Bu yaşta vücuttaki kalsiyum miktarı yüzde 25 düşüyor. Bu yüzden mutlaka günde l bardak süt içilmeli.
Sebze ve meyve: 5 porsiyon tüketilmeli.
Yağ ve şeker: Yağ ve şekerden uzak durmaya başlamak gerekiyor. 2-3 haftada bir sütlü tatlı ya da bitter çikolata yenebilir.
Su: Günde en az 8 bardak içilmeli. 17-18 yaşlarında haftada iki kadeh kırmızı şarap içilebilir.

Ergenlik dönemi

Ergenlik Dönemi BeslenmeDiyet yapmak büyüme çağındaki bir gencin maksimum boya ulaşmasını engelleyebilir. Vücut tam olarak gelişebilmek için enerjiye ve diğer besin öğelerine ihtiyaç duyar. Bu dönemde iyi beslenmeyen kişilerin bağışıklık sistemlerinde ve direncinde düşüklük olacaktır. Yetersiz ve dengesiz beslenme bu dönemde gelişimde olumsuz etkilere sahip bir süreçtir.

  • Öğün atlamayın,
  • Öğünlerinizde 4 besin grubunu ( süt grubu, et ve kuru baklagiller grubu, sebze - meyve
    grubu, ekmek grubu) dengeli şekilde birarada bulundurmaya özen gösterin.
  • Bu yaş grubunda diyetler kesinlikle uzman denetiminde uygulanmalıdır.
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın. Bu dönemde özellikle yüzme ve basketbol kemik ve kas sağlığı için çok faydalıdır.
  • Bilgisayar ve televizyona fazla zaman ayırmayın.

20’li yaşlar

Bu yaş grubunda metabolizmanın çok çalışması nedeniyle kilo almak ve vermek kolaydır. Bu yaşta uygulanan diyet sizin diğer dönemlerde sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı kazandıracaktır.

20’li yaşlarda beden kitle endeksinizi hesaplatmadan rejim yapmanız doğru bir adım olmayacaktır. Ergenlikten yetişkinliğe geçiş süreci olan bu dönemde beslenmeye önem verilmemesinden dolayı uzun vadede ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Bu dönemde çok sıkı ve hızlı bir rejim maratonuna girmek yerine daha uzun vadeli rejimler uygulanmalıdır. Bu dönemde çocuk sahibi olmak isteyenler ise vitamin ve mineral oranları yüksek olan karbonhidratlar, nişastalı besinler, sebze, meyve, süt ürünleri, balık, yumurta, fındık gibi besinler tüketmelidir. Bu dönemde sindirim sistemine yardımcı olacak olan su bol tüketilmelidir.

30’lu yaşlar

Otuzlu Yaşlarda Beslenme

  • 30’lu yaşlar, diyet yapma ve sağlıklı beslenme konusuna bilincimizin arttığı dönemdir.
  • 20 ila 30 yaş grubu aralığında kalsiyum oranının yüksek olduğu besinler tüketilmelidir. Çünkü yaşımız ilerledikçe iskeletimizdeki kalsiyumu kaybetmeye başlarız.
  • Diyet yapamayan bu yaş grubundaki insanlar beslenmelerini düzenli yapmalıdır.
  • Fazla yağlardan kaçınarak kahvaltıya önem vermek ve geç saatte yemek yememek yapılacakların başında gelir.
  • Fosfor Magnezyum, , D,C, B6, K vitaminleri ile karaciğer, yumurta, balık ve fındıkta bulunan biyotin, bu yaş döneminde en fazla ihtiyacımız olan besinlerdir. Bu dönemde fiziksek faaliyetlerde bulunmak.

40’lı yaşlar

Kırklı Yaşlarda BeslenmeBu yaşlarda metabolizma yavaş çalışacağı için vücut yağları dışarı atmakta zorlanacaktır. Dönem olarak diyete en fazla önem verilmesi gereken zamandır ve iştahınıza dur demek zorundasınız.

  • Zayıflayan kemiklerin zarar görmesini önlemek amacıyla balık süt ve tüketilmelidir.
  • Hormonların dengesinin bozulduğu bu süreçte düzenli egzersizlere de önem verilmelidir.
  • Almanız gereken kalori miktarı günlük 100’ü geçmemelidir.
  • Cilt, saç ve tırnak kalitenizi güçlendirmek için doğal olan vitaminler tüketmelisiniz.
  • Zeytinyağı olmazsa olmazınız arasında yer alsın.
  • Salatanıza fındık yağı ile Ayçiçek ilave edin.
  • Ceviz, fındık, badem, , susam ve çörekotu da kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Kesinlikle yağsız diyet yapmayın.

50’li yaşlar ve yaşlılık dönemi

Ellili Yaşlarda BeslenmeKadınların vücutları erkeklere nazaran daha fazla yağlanmaktadır. Fizyolojik ve biyolojik sebeplerle bu yaş grubunda erkekler kadınlara nazaran daha kolay zayıflayabilmektedir.

Genel olarak yaşla orantılı olarak kilo ve yağ oranı da artacaktır. Bu sebeple yaşlılık döneminde beslenme düzenine dikkat edilmeli ve kaslardaki erimelerden dolayı egzersizlerle kaslar dinç tutulmalıdır.

  • Düşük yağlı olan ekmek ve tahıllar tüketilmelidir.
  • Doymuş yağ kullanımı minimuma düşürülmelidir.
  • Su ve diğer sıvılar fazla tüketilmelidir.
  • Kalsiyum oranı yüksek (yoğurt, peynir) besinler tüketilmelidir.
  • Hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarına neden olan tuz az kullanılmalıdır.
  • Alkol ve sigara karaciğer, beyin, kalp kasında rahatsızlığa neden olacağından kullanılmamalıdır.
 

Fotoğrafçılık Kursu
Sosyal
Kıbrıs Otelleri

Kampanyaları görüntüleyebilmek için Flash Player kurunuz

Anket
Diyetisyen seçerken sizin için en önemli unsur nedir?
 
Zumba Dansı

Zumba Dansı

SSS
Diyetisyen Seçerken Dikkat Edilmesi GerekenlerDiyetisyen Seçerken Dikkat Edilmesi GerekenlerHasta olan veya hastalık belirtileri gösteren herkes...
Kalori Yakmanın YollarıKalori Yakmanın YollarıAşırı kilolu veya normal kilodaki bireyler kalorinin önemini kavrayamadıkları...
Kimler Diyetisyene Gitmelidir?Kimler Diyetisyene Gitmelidir? Hasta olan veya hastalık belirtileri gösteren herkesin, büyük olasılıkla, yeterli...
Metabolizma Hızınızı Nasıl Yükseltirsiniz?Metabolizma Hızınızı Nasıl Yükseltirsiniz? Metabolizma Türkçesi özüştürme, özüştürüm olan...
Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi GerekenlerDiyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler 1. 1 günde 3 kilo diyet listesi, 1 ayda 10 kilo diyet listesi,
Çalışan Kadınlar İçin Diyet ListesiÇalışan Kadınlar İçin Diyet Listesi Bir iş yerinde masa başında mı çalışıyorsunuz?
Kimler Çevirimiçi
Şu anda 7 konuk çevrimiçi
Son Yorumlar
  • merve nur
    arkadaşlar bursa da bildiğiniz iyi bir diyetisyen var mı? devlet hastansınde gttım an... Devamı
  • Gulay Erdogdu
    Rica etsem, Diyetisyeninizi n iletişim bilgilerini ya da en azından adını soyadı biz... Devamı

Seo
Seo Fiyatları

Diyet
Diyet
Tıbbi ya da estetik nedenlerle belli yiyeceklerin tüketilmesini içeren beslenme.
Diyetisyen
Diyetisyen
Sağlıklı ve dengeli bir yaşam için uygulanacak diyet ve beslenme konusunda uzman kişi.
Metabolizma hızı
Metabolizma hızı
Organizmanın yaşamını sürdürülmesi sırasında oluşan kimyasal olayların toplamıdır.
Liposuction (liposakşın)
Liposuction (liposakşın)
Metal borular yardımıyla yağ çekimi vakumla yağ aldırmaya dayanan bir yöntem.
Obezite
Obezite
Yağ oranının yetişkin erkeklerde %12-15’ten, yetişkin kadınlarda %20-27’den fazla olmasıdır.
Web Tasarım
Web Tasarım ve Seo Destek Hizmeti - Webhome
Diyetisyenler © 2012
Türkiye'nin En İyi Diyetisyenleri